2009. november 15., vasárnap
Kossuth kifli
Ezt a receptet a férjem hozta az életembe. Az ő nagy kedvence, és én mint jó feleség elkértem anyósomtól a receptet , azóta már családi kedvencé nőtte ki magát :) Nem rég utána olvastam a recept eredetének két változata is van a másik Pozsonyi kifliként ismeretes, de ezt is szokták Kossuth kifliként is emlegetni. Mi a piskótás változatot készítjük. Azért is szeretem mert, ha hirtelen vendégek jönnek ezt a finom sütit mindig az asztalra lehet varázsolni kb 40 perc alatt.
Egy jó kis teával vagy kakaóval , tejeskávéval remek kis uzsonna. Akinek túl száraz lenne az egy kis lekvárral megbolondíthatja.
Hozzávalók: -25 dkg cukor
- 18 dkg puha vaj
- 5 db tojás szét választva
-25dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 egész citrom
- 3 ek cukor
- 3 ek durvára vágott dió
- 1/2 vanília kikapart belseje
Elkészítése: A cukrot a tojás sárgájával fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a vajat és ezzel is
habosra keverjük. Hozzá adjuk a vanília magocskáit. Majd a citromnak először lereszeljük a héját azt a tojásos
masszához adjuk, majd a levét kifacsarjuk és ezt is beleöntjük. A lisztet
összekeverem a sütőporral, a tojás fehérjét kemény habbá verem , és felváltva
a liszttel fakanál segítségével össze forgatom, vigyázva, hogy a habot ne törjem
össze. Egy kisebb kb 20-35 csm es tepsit kibélelünk sütőpapírral bele öntjük a
tésztát, majd össze keverjük a cukrot és a diót és rászórjuk a süti tetejére.
180 fokra előmelegített sütőbe 20 25 percig sütjük.
Amikor elkészült pogácsa szaggatóval félhold alakban kiszaggatjuk. A nem szép darabokat, és a széle is elfog fogyni:)))))) mindig akad egy- két önkét jelentkező.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
7 megjegyzés:
Én imádom ezt a sütit! Hál Istennek, él még az anyukám, és ő szokta nekem mindig sütni. De most lementettem a recidet a kedvencek közé. Én sütöm neki a kalácsot és a kenyeret cserébe. Így kerek az élet....:))
Nelly!
Csak egy hibája van szobai hömérsékleten igen illékony:))
Kriszti!
Van nekem is egy Kossuth-kifli receptem, tökre más egyébként :) de nem is ez a lényeg, hanem hogy guszta és biztos finom lett a Tiéd!
Olyan békebeli ötórás kávé-tea hangulatát idézi, főleg ha egy tegnapihoz haosnló őszi vasárnapra időzítettük...
szép napot ott a Kerekerdőn!
Renata!
Köszi tényleg jó kis uzsonna volt. Már olyan szépen belátni az erdőbe, ahogy a fák lassan vetkőznek:))))A te recepted a pozsonyi kiflis változat?
Nagyon jól néz ki, nálunk a kocsonya a "hozott" dolog... :))
Hú, nem tudom :) megnézem majd és elmondom.
Renata!
Oké várom::))))))))))
Megjegyzés küldése