2009. október 15., csütörtök

Eszterházy torta


A lányom szülinapjára csináltam ezt a tortát. Imádja a diós édességeket. A torta nem most készült még májusban, csak most lett át hozva erre a gépre, így most megtudom mutatni. Kicsit macerás, de sokkal finomabb mint a cukrászdai. Én nem mogyoróból készítettem , hanem dióból . A receptet Lajos Mari: 66 Tortákból vettem
Tészta hozzávalói: - 7-8 db tojásfehérje /kb 240g/
- csipet só
- 240 g finomított kristálycukor
- 70 g finomliszt
- 280g darált dió


Diókrém hozzávalói: - 2,5 dl tej
- 30 g vaníliás pudingpor vagy keményítő
- 2 tojássárgája
- 200g cukor
- 1 tasak vanilíás cukor 10g, én egy vanília kikapart belsejét
használtam
- 300g vaj
- 100g darált dió
- 3 ek rum
Továbbá :
- 80 g sárgabaracklekvár
- 100g fehér csoki
- 80 g étcsoki
- 2ek olaj
- 80 g pirított darált dió

A tészta elkészítése:
- A sütőpapírra 5 db 26 cm átmérőjű köröket rajzolunk.
- A sütőt 200 fokra melegítem
- a tojásfehérjékből félkemény habot verünk, majd apránként
beledolgozzuk a cukrot, majd óvatosan beledolgozzuk a liszttel
elkevert diót.
- majd a körökre simítjuk kb 3-5 mm vastagon
- és kb körönként 10-12 percig sütjük
- ha kész konyharuhára borítjuk, és lerántjuk róluk a papírt
mielőtt kihűlne 24-25cm es szabályos korongokra vágjuk, ha kihűlt
törékeny lesz.

A krém elkészítése : - fél dl tejben feloldjuk a pudingport, /én csak keményítőt használok /
- bele dolgozom a tojássárgáját, majd a maradék tejet , cukrot,
és a vanília kikapart belsejét, és gőz fölött besűrítjük. Ki hűtjük.
a vajat habosra keverjük és beledolgozzuk a tojásos krémet, majd
a diót. NA MOST KELL VIGYÁZNI, MERT ELKEZD PÁROLOGNI
fontos el kell dugni a család elől, vagy rögtön kicsivel többet kell
készíteni.
Össze állítjuk a tortát, az utolsó tortalap tetejét bekenjük az olvasztott
lekvárral. Felolvasztjuk a kétféle csokit, a fehérrel elkeverjük az olajat
majd a torta tetejére kenjük, az étcsokit csigavonalban a tortára csorgatom.
egy zacskóba teszem a csokit, és a sarkából levágok egy picit ezzel tudom
szép vékonyan a tortára csurgatni. majd felváltva oda vissza haladva egy
késélével megrajzolom.
Hűtőbe teszem, szárazon megpirítom a diót és a torta szélére szórom.

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Lassan bepakoltam, és mire odaérek, lesz megint ilyen torta? Én is imádom a diót! Nekem is van egy "macerás" tortám, amit csak karácsonykor sütök, mert agyrém, hogy minden külön darálni kell hozzá, meg millió alkatrésze van...
Ez gyönyörű egy darab! A gyermeknek elég jó az ízlése!:)

szepyke írta...

Halló, hát hol a számláló???
Most honnan tudjam, hogy hány nap még karácsony???:))))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails