2010. augusztus 31., kedd

Két - tésztás szilvás lepény Gourmandulától




Ilyen időben ki ne vágyna valami finom süteményre olyanra ami mellé el lehet szürcsölgetni egy bögre jó forró teát na jó az én esetemben tejeskávét.
Ez az a süti amivel nagyon megkínlódtam , nem a tészták bonyolultak, szimplán én voltam nagyon nagyon amatőr, de nem adtam fel tudtam az a süti aminek ilyen illata van sülés közben és még félig nyersen is isteni az íze annak egyszer csak sikerülnie kell.
Gourmandulánál találtam ezt a receptet már két éve és minden szilva szezonban neki futok, többször is mert utánozhatatlanul otthon íze van . A hiba amit az elején elkövettem az az volt, hogy kisebb tepsit használtam hozzá, és e miatt az alsó tészta vastagabb lett, és nem sült át. Tehát a sütőhöz adott tepsit tessék használni .
Kicsit változtattam a recepten de csak éppen hogy .
Hozzávalók: Alsó tészta : 30 dkg liszt
20 dkg vaj
6 dkg cukor
0,5 dl teföl
2 db tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1/2 vanília kikapart belseje

A hozzávalókat beledobom a késes robotgépbe és amikor összeállt a tészta
fóliába csomagolom és megy a hűtőbe.
A míg a tészta a hűtőben csücsül addig kimagozom a szilvát kb 1 kg-ot , és elkészítem a süteményt beborító másik tésztát.
Takaró hozzávalói : 3 db tojássárgája
10 dkg cukor
1,5 dl tejföl
5 dkg rétesliszt
5 db tojásfehérje

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverem, majd beleöntöm a tejfölt és utána a lisztet ezzel is keverem egy kicsit. Egy másik tálban a a tojásfehérjét kemény habbá verem és adok még hozzá 1-2 ek cukrot. A tojáshabba beleöntőm a tojássárgás keveréket, és óvatosan összekeverem.
Az alsó tésztát a tepsiméretére kinyújtom ,a tepsit sütőpapírral bélelem és a tésztát beleteszem. Villával megszurkálom. A tésztára rakosgatom a félbe vágott szilvákat héjával lefele. Megszóróm kb 10-dkg babapiskóta morzsával 10 dkg cukorral amit 2 ek mézeskalácsfűszer keverékkel össze kevertem , betakarom a másik tésztával, nem baj ha a szilvák itt ott kikandikálnak.
175 fokos sütőben a sütő alsó sínén 30 percig sütőm.
Még melegen porcukorral megszórom .

11 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Huh, nyami... Imádom a szilvás sütiket!!!

L.Krisztina írta...

Mi is !!:)de úgy általában a szilvát !!!!

Andi/cuki írta...

Ilyet én is akarok!:-))

L.Krisztina írta...

Andi!
Oké ! Tied !!!!

Bianka írta...

Nagyon guszta, jó mert nem száraz

L.Krisztina írta...

Hát nem :) sőt a linzer része is nagyon finom omlós :)

Atkáriné Terike írta...

Jaj de guszta! Megyek szilváért. Megkívántam nagyon! Ma kalács, holnap szilvás süti. Minden napra egy süti????

L.Krisztina írta...

Teri! ti aztán tudtok élni:)!!!

Kőrösi Mercédesz írta...

Szia Krisztina, köszönöm a látogatásod és persze a finom receptet! Irtó jól néz ki! Miért vagyok én egyfolytában éhes???
Máskor is várlak szeretettel!

Vicuska írta...

Ez mennyei lehet, sajnos csak éretlenebb szilvám van itthon!!!

L.Krisztina írta...

Tényleg nagyon finom :)) Köszi hogy benéztél !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails