2010. május 23., vasárnap

Tavaszi zöldborsóleves







Nagyszüleim




Számomra akkor indul az igazi tavaszi főzőcskézés mikor az első kiló borsót a teraszon
elkezdem pucolni. Ez mindig a nagyit juttatja az eszembe, kislány koromban vele pucoltam a borsót a teraszon:) ő és a nagyapám korán kimentek a piacra és mire én felébredtem ő már a teraszon ült és pucolta a borsót, ilyenkor mindig csatlakoztam hozzá:) Emlékszem a zöldségeket egy régebben kenyér kelesztésére használt kosárban tárolta a pince lejáróban , hű ott még nyáron is isteni hűvös volt.
A levest a mai napig úgy készítem ahogy ő szokta.
Az igazán zsenge borsót nem is nagyon kell főzni, inkább csak dinsztelni.
Hozzávalók: 1,kg borsó
2 db srépa
1 db frépa
1 ek zsír
Csipetkéhez: 1 db tojás
3ek liszt
Elkészítése:
- A répákat megpucolom, majd vékony karikákra vágom
- A zsírt egy lábasban felforrósítom, majd rádobom a répákat
és párpercig kevergetem, ezután a megpucolt borsót is rádobom
majd egy picit kb 2 ek vizet teszek bele, sózom és kb 10 percig
párolom, ha elég puha felöntöm 2 l vízzel és gyorsan felforralom.
- Közben elkészítem a a csipetkét. a tojást felverem villával
és hozzáadom a lisztet, kicsit sűrűbb legyen mint a nokedli tészta
olyan legyen, ha deszkára kitesszük ne folyjon szana-szét.
- Mikor a leves forr egy deszkát teszek a lábos tetejére, rá öntöm
a tésztát és egy kés segítségével a levesbe szaggatom.
Nem szoktam rántani, mert a csipetkétől így is szép sűrű lesz.
A tetejét finomra aprított petrezselyemmel szórom, és egy kanálka
tejföl kíséretében tálalom.

7 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Isteni leves! :)) Tejföllel tálalva még nem találkoztam vele, de a következő adagnál ki fogom próbálni!

Nea írta...

Nagyon gusztára sikeredett. Kéééérek egy tányérkával...

L.Krisztina írta...

Felhőlány!
Köszi! Nálunk a tejföl szinte mindenbe belekerül. Magyaro. tejföl készletének nagy része a hűtőnkben landol. :)
Nea!
Tejföllel kéred te is ?

nelly írta...

Nekem is sokszor eszembe jut drága Nagyikám egy-egy számomra imádott levese, amit a mai napig is úgy csinálok, ahogy ő készítette. Sajnos, már csak emlékszem rá, de azért a szívemben mindig ott lesz!

nelly írta...

Kriszta! Most már lehet kovászos ubit csinálni!!!!!!! Az enyém már félig kész van!-:)))))))

lekvároskukta írta...

Imádom :)))
Az egyik kedvenc levesem!
Csakis csipetkével ;-)

L.Krisztina írta...

Nelly!
Már nekem is kint van a teraszon :))!!
Nóra!
Nálunk a lányom nagy kedvence ő elenne ezzel egész évben , és ez most komoly, egyszer kipróbáltuk meddig tudná ezt enni egy hét után feladtam :))))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails