2010. május 22., szombat
Magos, korpás rozskenyér
Lassan 2 éve hogy ráakadtam a DNK kenyér receptjére Latsiának hála érte .
Pedig régebben a kenyér készítése olyan csodának tartottam amit egy konyhai sütőben nem lehet elkészíteni. Pláne amit Czifray István szakácskönyvében olvastam, igaz a könyv címe is misztikus Magyar Nemzeti Szakácskönyve ,magyar gazda aszszonyok szükségeihez alkalmaztatva . /betű szerint másolva/
Itt leírja milyen a jó kenyér :
" Jó kenyérnek azt tartjuk, melly domború, héjja se nem ígen lágy, se nem
felette kemény;sárga vagy barna, de nem fekete égett; nincs elválva a
bélétől;a béle szivós ,és nem morzsolódik; ha a bélét benyomják , ismét
felduzzad magától; inkább apró sűrű, mint igen lyukacsos; jó izű, s még
több napok mulva sem savanyú; a tejet feliszsza , mint a 'spongyia'; ha
a fenekét megütik ököllel az egész kenyér egyaránt megrendül."
Az otthon sütött kenyerek tényleg tudnak ilyenek lenni :))))
Na jó itt még nem estem pánikba, de amikor ezt írta hát elment a kedvem :)
"Éjfél után két három órakor fel kel a' gazdaszszony, megnézi a ' kovászt,
s ha közel van ez a megkeléshez, s repedezni kezd, tüzet rak, s dagasztani
való vizet melegít , és sót olvaszt bele. A melly víz inni legjobb,sütni is
legjobb;a kútvíznél jobb a' forrás víz." utána itt leírja hogy kell dagasztani,
és keleszteni
" Másfél vagy két óra mulva ismét talpára áll a gazdaszszony, és sorba rakja a
meleges szakasztókat....
A fűtésben abban áll a legnagyobb mesterség, a fa a kemenczében mindenfelől
egyszerre lángolván a kemenczének minden részeit egyaránt melegítse. "
Hát olvastam és megmondom őszintén szeretem a családomat, na de hajnalban kelni
na azt azért nem :)
Anyósom is sokat mesélt, hogy az ő anyukája hogyan csinálta a kenyeret na ott is két
dolog szerepelt, hajnali kelés, és kemence .
Igen tudom a kemencében sült kenyérnél nincs jobb de hát a házunk már áll és amikor
építkeztünk még eszembe sem jutott hogy én majd valaha az életben kenyeret fogok sütni, de az élet másként alakult . A közelünkben volt egy közért ahol isteni finom friss kenyeret lehetett kapni, de sajnos bezárt:( és utána valami borzalmakat tudtam csak venni és akkor a blogokon barangolva ráakadtam a CSODÁRA akiknél olvastam ott mindenki nagyon nagyon meg volt elégedve a kenyérrel, és amikor én is elkészítettem olyan volt amit gyerek koromban Erzsébeten a Vécsey utcában lévő pékségből hoztam.
Ott hatalmas 2 kg os kenyeret lehetett kapni. Mindig forró volt,és mire haza értem vele a sarka valahogy mindig elfogyott:)Mára ez a pékség is bezárt :( az épület meg eladó:(
Száz szónak is egy a vége szeretem ezt a receptet:) És most már hogy az alap receptet sikerült jó begyakorolni, szoktam variálni is.
Ez a recept is egy ilyen variáció.
Hozzávalók : - 1 pohár /2,5dl/ kenyér liszt
- 1 pohár rozs liszt
- 1 pohár korpa
- 1 pohár tönköly liszt
- 1 langyos víz / nem csap víz én Janát szoktam használni /
- 1 pohár tej
- 25 g friss élesztő
- 2kk só
- 3 ek mag keverék / szezám, len, napraforgó,tök, és fenyő/
Elkészítés :
A liszteket beleöntőm a dagasztó tálba majd az élesztőt , utána
a tejet és a vizet. Bekapcsolom a gépet és és pár percig dagasztom
majd beleszórom a sót is és tovább dagasztóm.
Letakarom és minimum 2 órát vagy 12 órát kelesztem.
Mikor letelt az idő ismét átdagasztom , majd a sütőt bekapcsolom
250 fokra ilyenkor beteszem a jénait is, így ez forró lesz mikor
a tésztát beleöntöm, majd letakarom alufóliával ,és kb 35-40 percig
sütöm, ha letelt az idő leveszem a fóliát és kb még 20-25 percig sütöm.
Egyszer érdemes kipróbálni, utána nagyon nehéz leszokni róla, sőt a család megsértődik, ha véletlenül nem saját sütésű kenyeret tálalunk eléjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Finom lehet ez a kenyérke nagyon :)
Nagyon gusztusos ;-)
Köszi ! Tényleg nagyon finom volt!!!!
Megjegyzés küldése