2010. március 15., hétfő

Kakaós csiga és rongyos kifli






Be kell ismernem lusta vagyok, igen ez van nincs mit tenni, próbáltam titkolni, megváltozni nem megy . Mániákusan keresem azokat a recepteket amiket nagyon szeretünk de itthon még nem volt lelkierőm elkészíteni, Ilyen a rongyos kifli úri nevén croissant. Én viszont mint dán tészta akadtam rá, bár megemlítik, hogy hívják ezt bécsi kenyérnek is. A receptre Nigella : Hogyan váljunk házi istennőkké című könyvében akadtam. Jót vigyorogtam rajta, mert megemlíti ő pedig Dorie Greenspan Süssünk Júliával című könyvben ismerte meg. Mikor olvastam akkor eszembe jutott, hogy a Stáhl konyhájában is láttam hasonlót. Szóval a receptek rohangálnak a világhálón és a szakácskönyvekben is :)
Na amikor ráakadtam erre a receptre fülig ért a szám nem bonyolult , még én is képes vagyok elkészíteni, és a végeredmény hát isteni :))) És még egy fontos a hozzávalók listája se hosszú:))Egy gond csak vele késes robotgép kell hozzá.
Hozzávalók: 60 ml meleg víz
125 ml tej szobahőmérsékletű
1 db tojás
350 g fehér kenyérliszt
7 g por vagy 15 g friss élesztő
1 tk só
25 g cukor
250 g vaj kockázva
A folyékony hozzávalókat tej, víz, tojás egy tálba öntjük és villával egy kicsit összekeverjük. Majd öntsük a gépbe a lisztet, az élesztőt, sót, cukrot, és pörgessük meg egy kicsit. Ezután adjuk hozzá a vaj darabokat. A lényeg, hogy a vaj darabok azért látszódjanak, ezért ne sokáig pörgessük. Öntsük át egy nagy tálba adjuk hozzá a tojásos keveréket, és kézzel vagy fakanállal kicsit keverjük át, de csak éppen hogy ne dolgozzuk ki teljesen:) Szóval most egy nyúlós masszát kapunk amiben látszanak a vaj darabok. Takarjuk le fóliával és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Reggel vegyük ki és várjunk egy kicsit vele hogy szobahőmérsékletű legyen.
Én megint nem bírtam várni, és csak 30 percre tettem be a hűtőbe. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd hajtogatjuk, és megy megint vissza a hűtőbe ezt 3x ismétlem . Ez a 3x nyújtás hajtogatás valami csoda, mert a 3.-ra mindig szép sima lesz a tészta:)
Mikor kész a tészta én feleztem, egyik felét kinyújtottam téglalap alakúra, és kb 2mm vékonyra megszórtam kakaóval és szépen feltekertem , majd recés késsel, vagy egy damil darabbal ujjnyira szereltem . 200 fokon 15 percig sütőm, majd kiveszem, és bekenem cukros tejjel, és visszateszem még kb 5 percre.
A másik felét köralakúra nyújtottam szintén kb 2mm vékonyra és mint a tortát felszeleteltem, majd a szeleteket
feltekertem. A kenéshez egy tojást összekevertem egy ek tejjel és ezzel kenegettem meg a kifliket.
3 napig nagyon jól elvannak a hűtőben zacskózva . Így reggelenként friss, meleg kifliket adhatunk a családnak.

12 megjegyzés:

lúdanyó írta...

De jó ez a tészta recept, sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos hajtogatott vajas tészták! Ki fogom én is próbálni :)

Lekvároskukta írta...

Ez nagyon jóóóó, a két kedvencem :))
Imádom! Gyönyörűek lettek :)

L.Krisztina írta...

Lúdanyó!
Pont ezért tetszett nekem is :) nem fogsz csalódni:)
Nóra!
Köszi! Nálunk is mindenki imádja:)Mondjuk én simán jobban szeretem jó kis lekvárral:)))))

Andi/cuki írta...

Nagyon szép,el kell nekem is készítenem!:-))

Bianka írta...

Nagyon szépek, érzem ízüket a számban

L.Krisztina írta...

Andi!
Köszi! Megéri mert nagyon finom:)
Bianka!
Köszi! Hát mostanra már csak az emléke maradt nekem ?

nelly írta...

Nagyon ügyi vagy! Gyönyörű lett a sütid! Én is szeretem a croissantot. És nemrég kezdtem el én is sütni. Azóta a család hétvégente reggelire szokott frissen sültként kapni ilyet, és soha nem tiltakoznak!

L.Krisztina írta...

Nelly!
Olyan jó ilyen illattal várni a családot reggel amikor komás fejjel lejönnek az illatra a konyhába:)))Elhiszem hogy nem tiltakoznak:))))

Andi/cuki írta...

Válaszolsz pár kérdésre?

szepyke írta...

Hogy miért nem vagyok meglepve, hogy Nigella után "mindenhol" megjelent nyomtatásban...:))))

Vicuska írta...

Tökéletesek!!!

L.Krisztina írta...

Köszi !!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails