2009. december 10., csütörtök

Szuperanyu pogácsa




Ezt a receptet a megboldogult Tina magazinban olvastam:) Volt ott egy állandó rovata Szuper anyunak amit imádtam olvasgatni::) ) Sajnálom, hogy már nem tudom olvasni:((
Ez a recept tőle lett koppintva:))
Azért is szeretem ezt a pogácsát, mert ilyenkor tudom hasznosítani a maradék krumplipürét :))
Nem tudom ki hogy csinálja de nálunk mindig marad a püréből és hát melegítve ez a köret már nem igen jó, és azért is szeretem mert kitűnően lehet fagyasztani :))
Tehát a recept :
Hozzávalók:
  • 25-30 dkg krumpli/ pucolva/
  • 50-60 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg sajt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 kk liszt
  • 2 dl tej
  • 1 db tojás
  • 2 ek só
Elkészítése: A tejben elkeverem a 1kk cukrot, 1 kk lisztet, és az élesztőt, és felfuttatom.
Addig a krumplit megpucolom, és puhára főzöm, ha kész még forrón összetöröm
és a sóval meg a vajjal elkeverem. Ha kihűlt és a kovász is felfutott
összekeverem, majd a lisztet is beleszórom és sima tésztává dagasztom. Na és itt
van az a pont amikor a hűtő tartalmát szemre vételezzük, és ha van olyan sajt,
tejföl, túró ami még jó csak senki nem hajlandó megenni, na az is mehet a tésztába
ilyenkor a lisztet is növeljük. Puha, de nem tapadós tésztának kell lennie.
A duplájára kelesztjük. Van amikor este csinálom meg akkor egész éjszaka
kelesztem. Ha szépen megkelt lisztezett deszkára borítom és kinyújtom, ujjnyi
vastagra, és hajtogatom a hármas hajtogatással: az egyi oldalt felhajtom kb 2/3
részt, majd a maradékot ráhajtom. Pihentetem kb 10 percet és megismétlem még
kétszer. Ha ezzel kész vagyok a sütőt előmelegítem 200 fokra. A tésztát kinyújtom most olyan 2 ujjnyi vastagra, megkenem tejföllel elkevert tojással, és megszórom
a reszelt sajttal. Én kis kockákra vágom, sütőpappírral bélelt tepsire teszem.
Vigyázat sütés közben növekszik:) 15 percig sütőm őket.
Ha fagyasztom akkor csak 10 percig sütöm, és amikor kihűlt zacskózóm , és mehet
a fagyasztóba:)) Ha kell akkor forró sütőben kb 10 perc alatt készre sütőm .
Hidegen is finom puha marad:))))

6 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon guszusos! Ez az az igazi "repülős" pogácsa! :)

L.Krisztina írta...

Köszi:) Most olyan illanós lett:))))))))

dortimcsi írta...

Hűűű ez istenien néz ki:) azt hiszem hamarosan el fogom készíteni:)

nelly írta...

Nekem a pogácsáim mindig rágósak lesznek másnapra. Valahogy nem olyan finom, puha, omlósak, mint a sós stanglik. Krumplival igaz még nem próbáltam. Úgy látszik, muszáj lesz kipróbálnom ezt!!!!! DDDDD

L.Krisztina írta...

Dortimcsi!
Hidd el megéri:)
Nelly!
Szerintem attól marad ez a pogi puha másnapra is, mert nincs benne tojás, csak a tetején !
és a maradék pürét istenien fel lehet használni ehez a pogihoz:))))

Andi/cuki írta...

Azt én is olvastam,de az újságkivágásokat állandóan elvesztem!:-)) Szuper,hogy Nálad most megvan!?:-))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails