Ezt a receptet a megboldogult Tina magazinban olvastam:) Volt ott egy állandó rovata Szuper anyunak amit imádtam olvasgatni::) ) Sajnálom, hogy már nem tudom olvasni:((
Ez a recept tőle lett koppintva:))
Azért is szeretem ezt a pogácsát, mert ilyenkor tudom hasznosítani a maradék krumplipürét :))
Nem tudom ki hogy csinálja de nálunk mindig marad a püréből és hát melegítve ez a köret már nem igen jó, és azért is szeretem mert kitűnően lehet fagyasztani :))
Tehát a recept :
Hozzávalók:
- 25-30 dkg krumpli/ pucolva/
- 50-60 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg sajt
- 2 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 1 kk liszt
- 2 dl tej
- 1 db tojás
- 2 ek só
Addig a krumplit megpucolom, és puhára főzöm, ha kész még forrón összetöröm
és a sóval meg a vajjal elkeverem. Ha kihűlt és a kovász is felfutott
összekeverem, majd a lisztet is beleszórom és sima tésztává dagasztom. Na és itt
van az a pont amikor a hűtő tartalmát szemre vételezzük, és ha van olyan sajt,
tejföl, túró ami még jó csak senki nem hajlandó megenni, na az is mehet a tésztába
ilyenkor a lisztet is növeljük. Puha, de nem tapadós tésztának kell lennie.
A duplájára kelesztjük. Van amikor este csinálom meg akkor egész éjszaka
kelesztem. Ha szépen megkelt lisztezett deszkára borítom és kinyújtom, ujjnyi
vastagra, és hajtogatom a hármas hajtogatással: az egyi oldalt felhajtom kb 2/3
részt, majd a maradékot ráhajtom. Pihentetem kb 10 percet és megismétlem még
kétszer. Ha ezzel kész vagyok a sütőt előmelegítem 200 fokra. A tésztát kinyújtom most olyan 2 ujjnyi vastagra, megkenem tejföllel elkevert tojással, és megszórom
a reszelt sajttal. Én kis kockákra vágom, sütőpappírral bélelt tepsire teszem.
Vigyázat sütés közben növekszik:) 15 percig sütőm őket.
Ha fagyasztom akkor csak 10 percig sütöm, és amikor kihűlt zacskózóm , és mehet
a fagyasztóba:)) Ha kell akkor forró sütőben kb 10 perc alatt készre sütőm .
Hidegen is finom puha marad:))))
6 megjegyzés:
Nagyon guszusos! Ez az az igazi "repülős" pogácsa! :)
Köszi:) Most olyan illanós lett:))))))))
Hűűű ez istenien néz ki:) azt hiszem hamarosan el fogom készíteni:)
Nekem a pogácsáim mindig rágósak lesznek másnapra. Valahogy nem olyan finom, puha, omlósak, mint a sós stanglik. Krumplival igaz még nem próbáltam. Úgy látszik, muszáj lesz kipróbálnom ezt!!!!! DDDDD
Dortimcsi!
Hidd el megéri:)
Nelly!
Szerintem attól marad ez a pogi puha másnapra is, mert nincs benne tojás, csak a tetején !
és a maradék pürét istenien fel lehet használni ehez a pogihoz:))))
Azt én is olvastam,de az újságkivágásokat állandóan elvesztem!:-)) Szuper,hogy Nálad most megvan!?:-))
Megjegyzés küldése