2009. szeptember 25., péntek

Baeckeoffe VKF










Két éve voltunk Strassburgban a férjemmel, és ott ettem ezt a fantasztikusan finom egytálételt. Hát nem mondom hogy ripsz ropsz kaja, de cserébe isteni lesz. Ha egy nagyobb társaságot várunk előre elkészíthető, és, ha jönnek a vendégek csak ki kell venni a forró sütőből és már tálalhatunk is. Nekünk kint azt mesélték erről a elzászi specialitásról, hogy az asszonyok amikor mosási nap volt reggel elindultak a folyóra, mindenki vitte a maga tálját és beadták pékhez aki addigra már kisütötte az aznapi kenyérkéket, és kihűlő kemencébe berakták a tálakat, és amikor végeztek a mosással mindenki hazavitte az addigra puha omlóssá vált vacsorát. Hát tudtak valamit a régi időkben. Az eredeti receptben 3 féle húsból készítik, / bárány, marha, sertés/ de én csak 2 félét használtam, és csülök helyett ők disznólábat tesznek bele, de ezekkel a változtatásokkal is nagyon finom és laktató ételt kapunk. Nem egy diétás fogás az biztos.
Hozzávalók: Kb 1 db kicsontozott csülök
50 dkg marha comb vagy szegy
50 dkg sertés comb vagy tarja
1 L olaszrizling
1 fej hagyma
3 gerezd fokh.
50 dkg srépa
1kg nem szétfövő burgonya
babérlevél, bors , kakukkfű, só,
1 db frépa
  • Előző este a húsokat felkockázom , a hagymát felszeletelem , és egy üveg edénybe szórom. Ráöntöm a bort, és beleteszem 1-2 kakukkfű ágat, a babérlevelet, kicsit kilapítgatott fhagymát és lefedve a hűtőbe teszem egy éjszakára.
  • Másnap beáztatom a tálat, és felkockázom a krumplit, és a répákat, /nem eredeti, de én már tettem bele borsót, vajbabot, vagy ami éppen eszembe jutott/.
  • A tálból kiöntöm a vizet és beleöntöm a pácleves húst, beleszórom a krumplit és a répát, ha a bor nem lepi el teljesen akkor még öntök hozzá. Lisztből és vízből kemény tésztát gyúrok és a tál fedelét körbe ragasztom vele, ezzel kvázi légmentesen lezárom.
  • Beteszem a sütőbe 170 c -ra kapcsolom és kb 3órán át sütöm.
  • Mustárral és friss kenyérrel tálalom.
Mire kész lesz nagyon finom illat terjeng a konyhában.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails