2021. március 26., péntek

Litauszki Zsolt krémes receptje


Kicsit hosszú lesz. Elég nagy adag. Mi nagyon szeretjük.
Házi krémes Litauszki Zsolt receptje:
Hozzávalók Tészta:
500g liszt
50g vaj
1 tojássárgája
5g só
1 ek rúm
180 ml víz
Tészta vajas részéhez  500g vaj, 80g liszt.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. A pihentetett tésztát kinyújtjuk lóhere formára és a közepébe tesszük a vajas részt, majd a lóhere leveleit ráhajtjuk. 10 mm vastagra nyújtjuk és a hűtőbe tesszük pihenni. A tésztát 4x hajtogatjuk, először 3-ba, majd 30 perc hűtés után, nyújtjuk, és most 4 be hajtogatjuk. kinyújtom négyszögesre, jobbról behajtom középre, majd balról mallé hajtom, majd a két részt összehajtom, és és én még egyszer félbehajtom. ezt ismétlem még 2x  és mindig kb 30 percre beteszem a hűtőbe. Ezt a sütés előtti nap készítem el. Másnap sütöm.  Az egynapos tésztát kinyújtjuk megkenjük felvert tojással, felvágjuk és 165 fokos sütőben kb 35 percig sütjük.
Krém
hozzávalók:
5 dl  tejszín
12 db tojássárgája
4 db egésztojás
40g keményítő
2 rúd vanília
400g porcukor
2 ek vaníliás cukor
8 lap zselatin.  amit hideg vízben áztatunk
1 liter tejszín.
A zselatin és az 1 liter tejszínt kivételével a hozzávalókat összekeverem és vízgőz fölött   állandóan keverve 82 fokra melegítjük, hogy megkössön. Amikor elérte a kívánt hőfokot a beáztatott zselatint is belekeverjük és kihűtjük.  Az 1 liter tejszínt krémes állagúra verjük. és összekeverjük a kihűtött tojásos krémmel, és 8-12 órára hűtőbe tesszük. Másnap kisütjük a tésztát, és mikor jönnek a vendégek csak akkor tálaljuk. 
Nagyon bonyolultnak tűnik, de nem igazán az.  Nagyon finom legalábbis mi imádjuk. Sajnos nem  olcsó, viszont nagyon finom :D. Üdv Krisztina  

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails