2010. január 19., kedd

Sztrapacska



Imádjuk a sztrapacskát:) már többször neki álltam, de mindig valami más lett az alapanyagokból:),
volt már körözött, pogácsa, na de most neki álltam és megcsináltam :) Jó kis vörösboros marhapörkölt lett mellé.
Hozzávalók : - 50 dkg krumpli
-kb 20 dkg liszt
- 1-2 dl tej
- 1 db tojás
- 50 dkg juhtúró
- 50 dkg tejföl
- 30 dkg füstölt húsos szalonna
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
Elkészítése:
- A krumplit megpucolom, és az aprító késes gépemmel pépesítem, majd beleöntöm a lisztet, a tojást, összekeverem, ha nagyon kemény lenne, akkor egy pici tejjel lazítom .
Közben a szalonnát picike csikókra vágom és szép ropogósra kisütöm , beleöntöm egy tálba és utána küldöm a tejfölt, a juhtúrót és jól kikavarom. Belenyomom a fokhagymát is . Egy nagy lábosba vizet teszek fel forrni. Nem szoktam a vizet sózni, mert a túró, és a szalonna elég sós .
Több részletbe a vízbe szaggatom a tésztát a nokedli szaggatóval. Kb 3 percig főzőm majd leszűröm és a túrós masszába keverem .
Na és itt két részre osztom a sztrapacskát, a kisebbik lányom jobban szereti, ha nem sütöm meg, a férjem meg azt szereti, ha meg sütöm, nekem meg a nagyobb lányomnak mindegy :)
Szóval amelyiket nem sütöm meg az készen van:) A másik felét meg 200 fokon kb 15-20 percig sütöm. Friss salátával, nyáron kovászos uborkával tálalom !
Marhapörkölt:
1 kg marha lábszár
1 db srépa
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fhagyma
3 db babárlevél
20 dkg fűstőlt szalonna
5 dl vörösbor
1 db paprika
3 db paradicsom, vagy sűrített paradicsom
1 kk majoránna
1kk kömény
1 kk bors
Elkészítése:
Én kuktába szoktam készíteni.
A szalonnát aprítom és kisütöm. Majd a hagymát felkockázom, vagy reszelem és a szalonnára
dobom picit pirítom, majd a srépát is lereszelem és rádobom a hagymára,picit sózom , majd a pirospaprikát is rászórom , ezután jöhet a paradicsom majd a paprika. A kockára darabolt húst is beleteszem, és addig kevergetem, míg szépen kifehéredik a hús . Ezután ráöntöm a bort, beleszórom a fűszereket, és lezárom a kukta tetejét kb 50 percig főzőm . Omlós puha szokott lenni .

6 megjegyzés:

lekvároskukta írta...

Húúúú, ez ütős ebéd lehetett :))))))
Már külön a sztrapacskától is úgy el tudok telítődni, hát még így együtt, de azért valahogy lenyomnám :)))))))
Anyukám régen a vörösboros marha mellé juhtúrós galuskát csinált, úgy is nagyon jó.
Kár, hogy a sztrapacskát csak én szeretem :(
Magamnak meg nem állok neki főzni.
Ilyen konyharuha nálam is figyel ;-)

DebiGabi írta...

Hoztam a tányérkámat. Kérem szépen!
Imádom ezt az összeállítást.
A színházban régebben, amikor bemutatónk volt mindig ilyet szolgáltak fel. De jókat ettünk belőle:)

L.Krisztina írta...

Lakvároskukta!
Sokáig én sem szerettem, de a párom imádta, így elkészítettem neki és közben kóstolgattam rájöttem nem is olyan rossz:) A konyharuhát imádom:)
Gabi!
Tejfölt kérsz még rá ?
Előtte vagy utána ? Mert én egy tányér után nagyon elpilledek:))

DebiGabi írta...

Előtte, sok-sok tejfölt kérek szépen rá!!!!
Utána meg pihikézünk egy jó nagyot:)))

nelly írta...

Jaj, de szeretem a sztrapacskát!!!! Mikor a Mátrában vagyunk, állandóan ezt szoktam enni.... ott igazi szlovákosan készítik. Bár én is tudok csinálni. De a Tied is szuper!!!!Látom, vagyunk rá egy páran!:)))))

L.Krisztina írta...

Gabi!
Oké!!!
Nelly!
Köszi! Kiváncsi lettem, ott hogy készítik? Én több receptet olvasgatva csinálom így.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails