2010. január 3., vasárnap

Egyszerű ételek élvezete


Szép lassan minden visszaáll a rég megszokott rendszerbe. Szilvesztert nálunk valami vírus szépen körbe ölelte, az egyik gyerek szilveszter előtt a másik utána lett beteg, de hál istennek már túl vagyunk rajta. Mikor éjszaka fent voltam a lányommal, és néztem ahogy aludt
azon gondolkodtam most már biztos soha nem lesz olyan , hogy én ne aggódjak értük, egy felnőtt nő feküdt előttem, de én most is azt a picike lányt láttam akit mindig féltettem. Ez a fránya vírus a hasukra húzódott, így nem nem igen kívántak semmilyen nehéz ételt.
Volt otthon sok szépség hibás alma és ha almaleves akkor krumplifőzelék .
A leveshez az almát megpucoltam gerezdekre vágtam, és cukorral , fahéjjal , szegfűszeggel ízesített vízben félpuhára főztem, én szeretem ha egy kicsit roppan a fogam alatt az alma :))
Annyira szeretem az alma illatát ahogy belengi ilyenkor a lakást:) amikor késznek nyilvánítom az almát akkor behabarom , tejszínnel elkevert kevés liszttel, ráöntöm a levesre és egy picit várok amíg rottyan egyet , ha tél van akkor gyorsan kiteszem a teraszra hogy lehűljön.
Almaleves
Hozzávalók: Kb 1,5 kg alma
2 db fahéj
6 db szegfűszeg
3 dl tejszín
2 ek keményítő vagy liszt,
20 dkg cukor
A krumplifőzeléket nálunk mindenki szereti mégis viszonylag nem sokszor szoktam készíteni, és erre nincs magyarázat. A blogokba én azért szeretek olyan ételeket is olvasni amik olyan mindennaposak, és talán pont ezért feledkezem meg róluk, mert ilyenkor hirtelen a fejemre csapok te jó ég tényleg milyen rég főztem ezt vagy azt :))Szóval elnézést ha ez a kaja olyan túl sablonos.
Krumplifőzelék hozzávalói:
1,5 kg krumpli
3 db babérlevél
1 pici hagyma
2 ek liszt
5 dl tejfől / mi jó tejfőlősen szeretjük/
pici só
1 ek zsír vagy olaj
A krumplit pucolom, kockázom és sós vízben puhára főzöm, amibe beledobom a hagymát és a babérlevelet. A mikor puha a krumpli , a zsírban a lisztet egy picit megszínesítem , lehúzom a tűzről és a hideg tejfölt gyorsan belekeverem, majd a krumpli vízével folyékonyra keverem, ha csomós akkor egy szűrön keresztül a krumplira öntöm. Ezen is egy kicsit rottyantok, majd apróra vágott petrezselyemmel szórom meg. Most a szilveszterről maradt virslit sütöttem meg rá feltétnek.
Szoktam úgy is készíteni, hogy csak tejfölt öntök bele, kiveszek egy kevés krumplit összeturmixolom , majd vissza öntöm a főzelékbe. Így nincs benne sem liszt sem pedig zsír:))
és így is nagyon finom:))

Tudom tudom elvileg nem lenne szabad egymás után felszolgálni két egyforma színű ételt, de mit csináljak, krumpli és alma nálunk egy csapat:)))

3 megjegyzés:

nelly írta...

Próba 2!!! Hátha ez elmegy....Brrrr. haragos vagyok! Szóval ismét: Úgy látszik, mi rokon lelkek vagyunk. Én is ápolással töltöttem a szilvesztert és az új évet is. Apjuk robbant le, köhögött, meg náthás lett, így aztán végig aludta az éjfélt is. Én a fórumos lányokkal koccintottam jelképesen a neten. Vasárnapra jött rendbe teljesen, még köhög a lelkem, de már nem jellemző ez sem. Jobbulást a gyerkőcöknek, és vigyázz Te is magadra!

L.Krisztina írta...

Szia Nelly!
Hál istennek már túl vannak rajta:) A párodnak is jobbulást !!

nelly írta...

Köszi! Írtam Neked emilkét!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails