2009. december 16., szerda

Kefires kenyér és zsemle



Szóval az úgy kezdődött,hogy már több napja próbálom utolérni saját magam, ami be kell látnom nem könnyű:) ilyenkor rácsodálkozom, jé milyen gyors is vagyok ha még én sem érem utol magam:)))) Szóval hogy el ne felejtsem mit is akartam mondani, jé a Szívek szállodája megy a Viasat3-on:) /szeretem:)/Na szóval a szokásos kenyérkémet szerettem volna összeállítani a DNK kenyeret , csak valahogy este nem sikerült 3-ig számolni, így szerintem 5 pohár csusszant a tálba , jó de akkor több élesztő is kell meg só, és víz. Aztán nem tudom milyen indíttatásból belezuttyintottam egy doboz kefirt is, bekapcsoltam a gépet és elkezdtem dagasztani, olyan jól formázható rugalmas tésztát kaptam:), letakartam és elmentem aludni:) Reggel deszkára borítottam , átgyúrtam , és feleztem az egyik feléből szép kis zsemléket hajtogattam, a másikból meg kenyeret sütöttem:) Kétszer hajtogattam a zsemléket is és a kenyeret is. A sütőt előmelegítettem 250 fokra és a zsemléket zsírpappírral borított lapra tettem, a sütőbe helyeztem még egy vízzel teli kis lábost a pára miatt, 10 percig sütöttem a zsemléket ezen a hőfokon, majd a 10 perc leteltével, csökkentettem a hőfokot 200 fokra és ezen sütőm tovább 15 percig.
A kenyeret szintén 250 fokon kezdem sütni, de itt 15 percig majd itt is csökkentem a hőfokot 200-ra és így sütőm még 20 percig, ha nagyon barnul a teteje, kikapcsolom a sütőt, de a kenyeret bent hagyom a megadott ideig. Nagyon finom puha kenyérkét kaptam. És most jöjjenek a hozzávalók:)
Hozzávalók: - 5 pohár liszt /bl80/
2 pohár víz
1 pohár kefir
1 kk élesztő
2 kk só

5 megjegyzés:

szepyke írta...

Apám, mintha magamat olvasnám... A Zuram megőrül, hogy elkezdek valamit, de közben még három-négy dolog ugrik be...:)))))))

Mivel mentek, ugye, nem British Airways-el?Hallottad, hogy 22-től 12 napos sztrájkot hírdettek?

lekvároskukta írta...

Nagyon szépek lettek!
Mostanában se kedvem, se türelmem nincs a kenyérsütéshez.

L.Krisztina írta...

Köszi ! De igen :( mindjárt utána nézek!

Andi/cuki írta...

A próbálom magam utolérni,az nagyon ismerős.:-))
Gyönyörű a kenyered!:-))Is.:-))

L.Krisztina írta...

Andi/cuki!
Szerintem az életbe nem fog sikerülni, valami mindig lemarad, valami meg bekavar. De próbálkozom:)))))De szenteste után amikor a pocakok teli vannak, az ajándékok is célba értek , és mindenki békésen szuszog az ágyában, na akkor szoktam olyat érezni, hogy na most egy pillanatig minden tökéletes:) Bár hazudnék, ha azt mondanám csak ilyenkor vannak ezek a pillanatok év közben is vannak ilyen pillanatok:) ,de tényleg csak pillanatról van szó:)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails