2009. november 21., szombat

Somlói galuska

















Szeretjük ezt a sütit, de csak akkor készítem, ha tudom sokan leszünk, mert ebből nem érdemes kis adagot gyártani:) Nem mondom, hogy egy gyors sütemény, de hihetetlenül megéri a fáradtságot:) Ha megkóstoljuk soha többet nem fog ízleni cukrászdai Somlói .
Na akkor kezdjük is szépen, este érdemes elkezdeni készíteni, mert 1 idő kell, hogy az ízek összeérjenek, 2 a család nem fog jövet menet kóstolgatni. A konyhát nagyon gyorsan beteríti a nagyon finom sütemény illat, és akkor igen nehéz védelmezni az alkotásunkat. Hát finoman szólva nem egy olcsó desszert, de hihetetlenül finom.!! Ja persze arról se feledkezzünk meg, hogy egy valóságos kalóriabomba, de őszi szürke napokon erre van szükségünk! Hát nem?
Amiből ez a csoda áll :
  • 3 db piskóta lap
  • alapöntet
  • vaníliakrém
  • csokoládéöntet
  • tejszínhab




Hozzávalók: piskótához
  • Vagy veszünk 3 ízesítésű piskótát, vagy mi sütünk. Én sütni szoktam így ezt is leírom
  • 1 db piskóta tésztához ez egy nagy tepsi méret:
  • 6 db tojás
  • 175 g cukor
  • 175 g liszt
A piskóta elkészítése: A tojásokat a tálba ütjük a cukorral, és nagy sebességgel habosra
nagyon habosra keverjük, utána apránként hozzáadjuk
a lisztet.
A sütőt 180 fokra melegítjük és egy sütőpappírral bélelt
magasabb falú tepsibe öntjük. Én a sütőhöz kapott magasabb
tepsit használom. Kb 15 -20 percig sütjük. Ha kész rácsra
borítjuk, és lehúzzuk róla a papírt.
Csokis piskótánál a liszt egy részét kakaóval helyettesítjük , de ugyan úgy
készül mint a sima.
Diós piskótánál, meg értelem szerűen dióval helyetesíjük a liszt egy részét.
Az arány az ízlésünktől függ.
Na ha ezekkel készen vagyunk a munka nagy részén már túl is jutottunk.
Most jön a Vaníliakrém: - Hozzávalók:
  • 1/2 l tej egy vanília rúd
  • 4 db tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 50 g liszt
  • 1/2 citrom reszelt héja
Elkészítése: A tejet a vaníliával és a citromhhéjjal felforralom, és kihűtöm.
A tojássárgáját a cukorral habosra keverem,és apránként hozzá
adom a lisztet is. Leszűröm a langyos tejet, és a tojásos masszát bele
kanalazom, és gőz fölött besűrűsítem, ha kész félre teszem.
Alapöntet ezzel locsolgatom a piskótát:
  • 1/2 l víz
  • 0,5 dl sütőrum
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja,és leve
  • 1/2 vanília rúd
  • 50g cukor
A hozzávalókat simán összeforraljuk, és kész!
Na most jön a rétegezés:
A sima piskótát tálcára tesszük, és meglocsoljuk az alap öntettel.
Megkenjük a krém felével. Rátesszük a csokis piskótát, ezt is meglocsoljuk az alaplével és megkenjük a maradék krémmel, rátesszük a diós piskótát is ezt is meglocsoljuk az alapöntet, majd megkenjük a lekvárral, megszórjuk kakaóval, és egy éjszakára mehet a hidegre.
Másnap kanállal kis darabokat vágunk a tányérra, és tejszínhabbal meg csokiöntettel meglocsoljuk.
Csokoládéöntet:
  • 150 g étcsokoládé
  • 200 g cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 dl rum /én sütőrumot használok/
Most olvastam vissza tényleg bonyolultnak hangzik pedig igazán nem az::))))

13 megjegyzés:

szepyke írta...

Nah, megjöttem, itt kell befordulni????

Jézusom, a kedvencem! És ez milyen jól néz ki, gyilkos volt feltenni így reggel, hallóóóóóóóóóóó!
:)))

L.Krisztina írta...

Jó Jó de ma jönnek a vendégek !
Siess teszek el neked is egy tényérral::)))))))

Süti Bazár írta...

Hááát, ez az. Bevallom férfiasan, gasztroblogger létemre még soha nem készítettem somlói galuskát. Furán vagyok összerakva, mert pl. a hatlapost egyáltalán nem érzem bonyolultnak. :D Ez meg olyan melósnak tűnik. De ez állapot tarthatatlan, én is nekiveselkedek egyszer. Tudom, hogy isteni. Azon az üres tányéron is jól látszik! :DD

Renata Kalman írta...

Én is készítettem egyszer vegánosat.
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2008/10/vegn-somli-galuska.html


a fotó már elég idejétmúlt. Most viszont kedvem támadt ismételni...:)

L.Krisztina írta...

Yasmine!
Te olyan csodákat szoktál készíteni, hogy én csak tátom a számat:DDD
És igérem nem melósabb mint a hatlapos::)))
Az üres tányért a férjem produkálta, de nem sokáig volt üres::))))

L.Krisztina írta...

Renata!
Mindig úgy elcsodálkozom,hogy a recepteket miként lehet átalakítani vegánosra:)
Mióta olvasgatlak, számomra egy új világ nyílt ki, eddig bocsánat, de mindig azt hittem, hogy a vega táplálkozás igen unalmas, de már látom mekkorát tévedtem:)))Bár én magamat nem igen tudom elképzelni vegának, jó kipróbálgatni a receptjeidet::)))

trinity írta...

Nálunk is nyerő, de bevallom, rég készítettem, pedig megéri nagyon!! Valóban nem bonyolultabb, én jobban félek a hatlapostól:))))

Andi/cuki írta...

Hát igen,az az üres tányér nálunk is jellemző a somlói után. Nagyon guszta a Tiéd is!:-))

duende írta...

Jaj de szeretem! :)
Én is szoktam gyártani, de egy egészen leegyszerűsítettet.
Isteni lehetett, kár hogy későn jöttem! :)

DebiGabi írta...

Imádom én is!!!

Kukucskálj, majd be hozzám légyszíííí!!!!

L.Krisztina írta...

Trinity!
Nálunk is csak 1-2 készül egy évbe:) én még 6 laposat nem csináltam soha:( sőt be kell vallanom, most hallottam róla először de naki fogok veselkedni!
Andi/cuki!
Köszi, a párom a nap folyamán még párszor produkált ilyen üres tányért::)))
Duende!
Szólj mikor jössz és csinálok még egyszer ::)))

L.Krisztina írta...

DebiGabi!
Oké akkor csinálok még ::)))))
Mindjárt megyek::))))

lekvároskukta írta...

Krisztina, én is készítettem már egy ún. gyorsított változatot Stahltól (fent van a blogon). Hát igen, a cukrászdai a nyomába sem ér. Kicsit tényleg melós, de cserébe annyira kiadós és finom, hogy megéri elkészíteni.
Lehet, hogy Karácsonyra ez lesz, még nem tudom.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails