2010. március 25., csütörtök

Kelttésztából szabadon






Kb 2 éve barangoltam blogok között és ott találtam ezeket a cuki állatkákat:)Sajnos akkor nem jutott eszembe a blog címét leírni, sőt a receptet is a jó öreg papír és ceruza párossal firkantottam le. És igen vicces ahogy lerajzoltam a fonást és a béka készítését:). Akkor még fel sem merült bennem, hogy én is fogok egyszer még blogot írni :))
Igen jó móka elkészíteni, és a gyerekek is imádják:)
A négyes fonást meg olyan egyszerűen magyarázta el,hogy még én is megérettem.



A tészta egy nagyon finom foszlós kalács recept.
A tészta :
- 15 g élesztő
- 350 ml tej
- 5 ek cukor
- 650 g liszt /komáromi süteményliszt /
- 1/4 kk só
- 4 ek olaj
- 1 ek reszelt citrom v narancshéj
- 1 kk sütőrum

Elkészítés: A hozzávalókat simán beleöntöm a dagasztógép táljába és sima rugalmas
tésztává dagasztom. Letakarom és 1 órát kelesztem. Majd lisztezett
deszkán átgyúrom és felezem. Az egyik feléből két kisebb 4 fonásos
kalácsot készítek a következő módon:

Két hosszú hurkát sodrok, és ezeket keresztbe fektetem a deszkán. A függőleges
hurka legyen alul.



A képzeljük el mintha egy óra lenne előttünk tehát a hurkák végei a 12, 3, 6, 9
órát mutatják :) A 12 óráról lehajtjuk a 6 órára a 6 órát felhajtjuk a 12 órára



Most 9 óráról áthajtjuk 3 órára és a 3 órát 9 órára.



Majd ismét 12 -ről 6-ra majd 6-ról 12-re



És így folytatjuk majd a tészta végét összenyomjuk, és kész. Lekenjük tojással
100 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd mikor bent van a tészta felkapcsoljuk
180 fokra, és így sütjük 20 percig . Szép piros lesz és a folyamatosan emelkedő
hőmérséklettől a tészta is szépen emelkedni fog:) A tészta másik feléből készítettem az állatkákat:) A srácok , és a saját örömömre:)